Bir önceki yazımızda Storage Spaces özelliğinin detaylarına değinmiştik. Okumamış olanlar için aşağıdaki link yardımcı olacaktır.
Şimdi ise bu özelliğin bir Windows 8 yüklü bilgisayarda nasıl kullanıldığını öğrenme zamanı…
Öncelikle gerekli malzemeler:
- 3 adet en az 10 GB boyutunda, formatlanmamış, boş External Disk
- 1 adet Windows 8 J
Evet ilk adımda 3 diskimizi de bilgisayarımıza bağlıyoruz.
Artık 3 diskimiz de (Disk 1,2,3) disk havuzunda kullanılmaya hazır durumda.
Şimdi artık Control Panel içerisinden Storage Spaces uygulamasını açarak konfigürasyona başlayabiliriz.
Unutmadan; bu özellik Windows 8 RT dışındaki bütün sürümlerde destekleniyor.
Control panel içerisinden Storage Spaces uygulamasını açıyorum.
Daha önceki Storage Space yazımızda bahsetmiş olduğumuz gibi öncelikle yeni bir disk havuzu oluşturmam gerekiyor. Daha sonra bu havuz içerisine disklerimi ekliyor ve dilediğim gibi kullanıyor olacağım.
İlk havuzumu oluşturuyorum o halde. Bilgisayarıma eklemiş olduğum 3 adet diskim mevcut. Bu diskleri şimdi havuz oluştururken kullanacağım. Oluşturduğum havuza bu 3 diski de ekleyeceğim. Dilersem daha sonra da başka diskler ekleyebilirim.
Görüldüğü gibi bilgisayarımda kullanılmayı bekleyen 3 yeni diskim hemen sistem tarafından bulundu. Create Pool butonuna basarak havuzumu oluşturuyorum.
Çok küçük bir konfigürasyon daha yaparak başarıya ulaşacağım. Şimdi sıra disklerimi hangi biçimde kullanacağıma, güvenlik seviyesinin ne olacağına, kaç disk ile nasıl bir hata düzeltme yapısını tercih edeceğime karar vermeliyim.
Yukarıda görüldüğü gibi NTFS ve REFS dosya sistemleri destekleniyor. REFS bildiğiniz gibi Windows 8 ile tanıştığımız yeni dosya sistemimiz. REFS ile ilgili yazıları da bu sitede bulabilirsiniz.
Resiliency Type bölümü kaç disk ile nasıl bir disk yapılandırması istediğime karar verdiğim bölüm.Simple seçeneği hata düzeltme fonksiyonu olmayan bir yapı kurar. Yani diyelim, 3 diskinizi de eklediniz ve bu disklerden 1 tanesi bozuldu. Üzgünüm ama verilerinizi kaybedersiniz. Two-way ve three-way mirror yapılarında ise havuz içinde 1 disk bozulsa bile veri kaybı yaşamazsınız. Aslında eskiden alışık olduğumuz RAID yapılarının çok daha basit görünümlü olanları diyebiliriz. Ben two-way mirror seçeneği ile ilerleyeceğim. Bu seçenek için en az 2 diske ihtiyacım var. Bende 3 tane olduğu için sıkıntı yok. Gördüğümüz gibi toplam disk kapasaitem 30 GB (3 disk x 10GB= 30 GB) olmasına rağmen veri kurtarma seçeneğini seçtiğim için (two-way mirror) kullanılabilir disk kapasitem 15 GB seviyeisne düştü. Bunun sebebi elbette isminden de anlaşılacağı gibi “Mirror” yani ayna modunu seçmiş olmam. Yazdığım her veri 2 farklı kaynağa yazılacak ve bu 3 diskten hangisi bozulursa bozulsun verilerimi kaybetmemiş olacağım. Bir çeşit yedekli çalışma gibi düşünebiliriz bunu. Evet şimdi havuzumu oluşturdum ve bu havuz içerisindeki 3 diskimle yeni bir sanal sürücü sahibi oldum.
Görüldüğü gibi havuz içerisinde oluşturulan Storage Space boyutu 15 GB. Fiziksel disklerimin durumu da oldukça iyi görünüyor. J
Tüm bu yukarıdaki konfigürasyon sonunda aşağıdaki F sürücüsü benim 3 diskimin topplam alanını temsil eden sanal diskim oldu. Artık Hangi diskimde hangi veri var kaygısı yaşamadan sadece F sürücüsü ile çalışabilirim!
Şimdi bu F sürücüsü içerisine bir klasör ve onun içine de bir dosya açayım. Bunu neden mi yapıyorum? Çünkü eğer 3 diskimle oluşturduğum havuz içerisinde bir diskim bozulursa yine de 3 diskimin tamamını temsil eden F sürücüsü içerisindeki dosyaöma erişebilecek miyim onu merak ediyorum..
Dosyamı oluşturdum. Şimdi disklerden rastgele birini bilgisayarımdan söküyorum. Verinin hangi diske yazılı olduğunu bilmiyoruz ama bu sorun değil. Zaten Storage Spaces sisteminin özelliği bu.
Sistem, disklerden biri bozulduğunda aşağıdaki gibi bir uyarı görüntülüyor.
Bu durumda elbette yapılması gereken, yeni bir diski (boş ve formatlanmamış) bilgisayarıma takmak. Sonra da havuz içerisine dahil etmek. Gerisini sistem benim için yapacaktır. En son olarak bozuk olarak gözüken fiziksel diski de “Remove” seçeneğiyle silmek.
Evet yeni diskimi ekliyorum.
Yeni diskim sistem tarafından bulundu ve havuza eklendi. Artık herşey eskisi gibi!
Yazımı bitirmeden önce Storage Spaces içerisinde oluşturduğumuz sürücülerin güvenliğinden de kısaca bahsetmek istiyorum. BitLocker özelliği sayesinde bu sürücüleri de şifrelemek mümkün olabiliyor. BitLocker için Enterprise ya da Pro sürümlerine sahip olmanız gerekiyor. Bunu kullanmak için de Control Panel içerisinde BitLocker Drive Encryption bölümüne girerek daha önce oluşturduğumuz F sürücümüzü seçmek ve “Turn On BitLocker” demek yeterli J
Not: BitLocker ve BitLocker-To-Go konularında ayrıntılı bilgiyi bu sitede bulabilirsiniz. Lütfen BitLocker hakkında detaylı bilgiye sahip olmadan disklerinizi şifrelemeyin. Geridönüşü olmayan hasarlar bırakabilirsiniz.. J
Teşekkürler,
BakiOnur