Sanallaştırma kavramına son birkaç senedir aşina durumdayız malum. Sanal sunucu, sanal bilgisayar, sanal disk, sanal arkadaşlık, sanal sevgili vb… 🙂
Sanal disk demişken; .vhd uzantılı sanal diskleri de uzun yıllardır kullanıyoruz. Özellikle Hyper-V teknolojisi ile birlikte sıkça duyduğumuz tabirlerden biri oldu hiç şüphesiz. Sanal disklerimizle yapacaklarımızın sayısı epey fazla. İleride bununla ilgili yazıları sitede bulabilirsiniz.
VHD uzantılı dosyalarımızı Windows 7’nin bir özelliği olarak istemci bilgisayarlarımızda kişisel amaçlarımız için oluşturabiliyorduk. Şimdi Windows 8.1 ile birlikte VHD yerine yeni formatımız VHDX ile devam ediyoruz!!
Disk yönetimine girerek (Çalıştır’a diskmgmt.msc yazarak kolay girebilirsiniz) menüden Create VHD diyoruz.
Sonrasında aşağıdaki gibi seçeneklerimiz olacak. VHDX dosya biçiminin sağladığı en büyük fayda elbette sanal disk boyutumuzun artık 2 TB ile sınırlı olmaması.. VHDX sanal disk dosyalarının maksimum boyutu 64 TB’dir. Windows 8.1 öncesindeki sistemlerde çalışmadığını vurgulamalıyım.
VHD için Fixed size tavsiye edilirken VHDX için Dynamically expanding tavsiye edilir. Bilindiği gibi Fixed size disk boyutunu peşin olarak fiziksel diskinizden çalar! Diğeri ise sanal disk gerçekten doldukça fizikselden yemeye başlar.
VHDX dosyamızı oluşturduktan sonra otomatik olarak sisteme mount edildiğini yani bir disk sürücüsü gibi göründüğünü söyleyebilirim. Arzu ederseniz disk üzerine sağ tıklayarak Detach VHD diyebilirsiniz. Bu işlem disk içindeki bilgileri silmez sadece sanal diskinizi sistemden söker.
Teşekkürler,
BakiOnur